Hoor wie klopt daar?

De stoomboot is gearriveerd! Schoentjes worden gezet, verlanglijsten worden gemaakt, pepernoten worden gebakken, sinterklaasliedjes gezongen, chocoladeletters verzameld en de kinderen stuiteren door het huis van de spanning en de hoeveelheid suiker… Bijna 5 december, pakjesavond nadert!

Schoentjes zetten

Bij ons thuis zouden de kinderen het liefst élke dag hun schoen zetten. Vol met tekeningen, mandarijntjes voor de pieten, een banaantje voor Sinterklaas en wortels voor het paard. Bij het boodschappen doen, werden de wortels, die anders het hele jaar zo veel mogelijk vermeden worden, grif in de winkelkar geladen. “Voor Americo”, verklaarden mijn dochters met een brede glimlach! De  koelkast puilde bijna uit en we hadden een behoorlijke voorraad wortels in huis.

Wortelcake-muffins

Ik besloot er een heerlijke wortelcake-muffins van te maken, zonder geraffineerde suiker. Daar krijgen ze in deze tijd al meer dan genoeg van binnen. Heel eenvoudig te maken, superlekker en reuze gezellig om samen met je kinderen te maken. Zo maak je wortelcake-muffins:

Recept muffins zonder suiker

Ingrediënten voor ca. 10 wortelcake-muffins:                  

  • 4 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakzout
  • 200 gram fijn geraspte wortel
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram kokosolie
  • 3 à 4 eetlepels dadelsiroop
  • flinke mespunt speculaaskruiden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix (met een handmixer of keukenmachine) de eieren, de speculaaskruiden en de dadelsiroop in een kom tot een luchtige gladde massa.  Voeg het amandelmeel en zachte kokosolie toe en klopt nog even door, tot een egale en compacte massa ontstaat.  Voeg  daarna de geraspte wortel, het bakzout en de rozijnen toe en spatel goed door. 

Verdeel het beslag over de cakevormpjes, tot net onder het randje en bak ze in 20 à 25 minuten af. Om te controleren of ze al gaar zijn, prik je een saté-prikker schuin in 1 van de muffins. Als de prikker er droog weer uitkomt, zijn de muffins gaar.

Tip van de Chef

Chef`s tip voor een heerlijke topping: Klop wat mascarpone-kaas met een beetje honing naar smaak glad en doe hiervan een toefje op de muffins.

Smullen maar! Heerlijk als tussendoortje, na schooltijd bij een kopje thee of als toetje op pakjesavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *