Het perfecte Kerstfeest?

Voor een chef-kok is december een fantastische maand! In december draait alles om eten, lekker en feestelijk eten! Het ene na het andere recept passeert de revue. De keuken is meer nog dan anders, een smeltkroes van uitprobeersels en testgerechten.

Om mij heen hoor ik veel mensen twijfelen en mopperen. De feestdagen bezorgen velen van ons een hoop kopzorgen! Over wat te koken, over de juiste tafelschikking, over de perfecte kerstboom, over de cadeaus onder de kerstboom, de mooiste kerstjurk… En dat is zo zonde! December is juist de maand van reflectie, ontspanning, samen zijn en genieten.

It`s all about balance

Het perfecte Kerstfeest? Eigenlijk bestaat dat niet! Er is altijd wel een familielid met het verkeerde been uit bed gestapt en schoonmoeders kunnen nu eenmaal een beetje zeuren. En de kinderen? Die zitten nu eenmaal niet een hele avond stil aan tafel. Weet je wanneer het Kerstfeest wat mij betreft de perfectie nadert? Als je lol met elkaar maakt, lacht om een mislukt gerecht, elkaar een beetje vrij laat en de ruimte geeft om even te mopperen. Als je de balans weet te vinden. Maar hoe doe je dat?

Ben je geen echte keukenprins(es)? Begin dan met het kiezen van een Kerstdiner wat niet te ingewikkeld is. Wie heeft bedacht dat je 6 gangen moet serveren? Ik heb ooit Kerst gevierd met een tafel vol met vrienden en kinderen en een heerlijk spaghetti bolognese op het menu. De spaghetti was  was heerlijk en met liefde bereid, dat proefde ik meteen! Schragen met planken erop deden dienst als tafels en waren vrolijk gedekt met tafelkleden en verschillende soorten servies, wat vaasjes met bloemetjes en kaarsjes. Eenvoudig, maar supergezellig. Het was een topavond Italiaanse stijl: de gastvrouw was ontspannen, de kinderen zaten lekker mee te eten, de wijn vloeide rijkelijk, er ontstonden verhitte discussies en het werd een topfeest.

Het geheime ingrediënt

Kies dus een gerecht wat bij je past, wat niet te ingewikkeld is, iets wat je aan kan. En neem de tijd om op je gemak het Kerstmenu te bereiden. Zorg voor een goede mise-en-place, zodat je alles wat je nodig hebt, binnen handbereik hebt. Het belangrijkste: zorg dat je plezier hebt in wat je doet. Geniet van de geuren die tijdens het koken ontstaan. En het allerbelangrijkste? Voeg het geheime ingrediënt toe: een beetje liefde.

Milde ontspanning

We hoeven de televisie maar aan te zetten en we worden overspoeld met vreselijke beelden. Wees je ervan bewust dat we het echt een stuk minder goed kunnen treffen. Dus accepteer inperfecties, laat los, lach, praat met elkaar en geniet. En voor de mensen die bij familie of vrienden aanschuiven: wees een beetje mild. Bedenk je dat je gastvrouw of gastheer moeite heeft gedaan om een leuke avond te organiseren en proef vooral de liefde die aan het eten is toegevoegd. Je zult zien dat als je hét perfecte Kerstfeest wat minder nastreeft, het bijna vanzelf ontstaat.

Mocht je het toch totaal niet zien zitten om zelf de keuken in te gaan? Bestel dan gerust een kant-en-klaar Kerstmenu bij TOLK about FOOD. Wij maken met veel plezier en liefde een heerlijk menu voor je klaar. Dan kan het niet anders dan een ontspannen Kerst worden.

Het team van TOLK about FOOD wenst je hoe dan ook alvast een heel vrolijk Kerstfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *